Isolatie leidingen

Natuurlijk is het mooi dat het isoleren van je huis een goede bijdrage levert aan het milieu. Het is echter ook goed voor je portemonnee. Natuurlijk is deze laatste prikkel voor veel mensen van groter belang. Ontdek wat er allemaal mogelijk is om een goed geïsoleerd huis te krijgen. Een van de manieren om je huis te isoleren is door de leidingen te isoleren. Vaak verlies je hier veel warmte zonder dat je het in de gaten hebt. De warmte wordt door de leidingen getransporteerd naar de kamer welke je wilt verwarmen. Het is dan natuurlijk de bedoeling dat er ook zoveel als mogelijk warmte overkomt in de kamer waar je wilt dat het warm wordt.

Een comfortabel huis

Soms is het door een gebrek aan ruimte niet mogelijk om een huis goed te isoleren. Je kunt echter er wel voor kiezen om de gaten en de kieren goed dicht te maken met mineraalwol en met PUR schuim. Het is belangrijk om zo het warmteverlies tussen de verwarmingsketel en de radiator zo klein mogelijk te maken. De radiator straalt vervolgens alle warmte uit naar alle kanten. Het is hierbij slim om achter de radiator een reflectiescherm te plaatsen. Je kunt zo voorkomen dat de buitenmuur opgewarmd. Iets wat natuurlijk niet nodig is. Je kunt de thermostaat al snel een graadje lager zetten als je het goed doet!

De isolatiewaarden worden uitgedrukt in een R waarde. Het isolatiemateriaal met een slechte warmtegeleiding heeft een hoge R waarde en is een goede isolatie. Een grijze buisisolatie van 9 millimeter heeft bijvoorbeeld een R waarde van 0,0300. Een blauwe buisisolatie van 13 millimeter heeft een R waarde van 0,0350.

Een materiaal met een hoge R waarde is Polythyleen. Het is een materiaal wat ook geluidsdempend en brandvertragend werkt. Je zult dus ook minder geruis in de leidingen horen. Het is gemakkelijk om het materiaal te verwerken en je kunt het gemakkelijk om de buis plaatsen.

Het inkorten van de isolatiebuis

De isolatiebuizen kun je gemakkelijk inkorten. Je kunt ze in een verstekbak zetten en dan de isolatie koker in een hoek van 30 graden of 45 graden doorsnijden. Je kunt hier een keukenmes voor gebruiken met een lemmet van 30 centimeter lang. Je kunt het materiaal daarna op de leidingen schuiven. Hierna kun je gebruik maken van dubbelzijdige tape om het vast te plakken op elkaar.

De T-stukken

Het is ook mogelijk dat je een T stuk nodig hebt naast een vertakking of een bocht. Een T stuk kun je gemakkelijk doorsnijden en in een wig van 90 graden plaatsen. De wig loopt door tot het midden van een buis. In de aansluitende buisisolatie snijd je de buizen in onder een hoek van 45 graden die samen een punt maken. De punten schuif je in elkaar met een hoek van 90 graden. Hierna sluit je de stukken weer mooi op elkaar aan. Het T-stuk kun je met isolatietape omwikkelen om het steviger te maken.